Fotografi från Vänerskärgården med Kinnekulle tar tredjeplatsen i världens största naturfototävling


Råbock i närbild, Mikael Lundgren, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

På tredje plats i 2023 års upplaga av den internationella fototävlingen Wiki Loves Earth kom Mikael Lundgrens fotografi ”Råbock i närbild”, taget i Unescos Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle.

Wiki Loves Earth är en av världens största fototävlingar, och går ut på att fotografera naturarv såsom naturreservat, naturminnen och nationalparker, eller som i det här fallet, biosfärområden. 1-31 maj anordnades den svenska deltävlingen, från vilken de femton bästa bilderna gick vidare till den internationella finalen. När den internationella juryn nu har arbetat färdigt visar det sig att Mikael Lundgrens foto ”Råbock i närbild” är utsett till det tredje bästa fotografiet. 

– Det är jättekul att se att mitt foto på råbocken i Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle blev bland de tre. Jag är ofta ute i biosfärområdet för att upptäcka nuet i naturen och det växt- och djurliv som finns där. Just detta foto på råbocken är för mig så berättande då man ser att bocken haft ett livfullt liv med sina synliga tecken på strid och kamp, säger fotografen, Mikael Lundgren som bor i Lundsbrunn.

Det är sjunde gången som Wikimedia Sverige, en ideell förening som verkar för fri kunskap via bland annat uppslagsverket Wikipedia, anordnar tävlingen.

– En stor del av världens naturarv är hotat, av krig, klimatkatastrofen eller andra människorelaterade orsaker. För oss är den här tävlingen ett oerhört viktigt sätt att både bidra till naturarvets bevarande, på det sätt vi kan, men också öka intresset för naturarvet hos allmänheten, säger Eric Luth, projektledare på Wikimedia Sverige.

De senaste åren har föreningen samarbetat nära med Svenska Unescorådet, för att få fler att dokumentera och fotografera de svenska biosfärområdena. 

– Det är mycket roligt att tredjeplatsen i den internationella fototävlingen Wiki Loves Earth går till en bild som visar skönheten i ett av våra svenska biosfärområden. Biosfärområden är viktiga platser för att bedriva öppen vetenskap och arbeta för hållbar utveckling, så att vi alla kan njuta av dessa vyer och det rika djurlivet i generationer framåt, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare Svenska Unescorådet. 

Totalt skickades över 60 000 fotografier in till den internationella tävlingen, varav 1 100 från Sverige. Alla bilder från den internationella tävlingen finns fritt tillgängliga och licensierade på Wikimedia Commons, liksom från den svenska

Bronsmedaljören “Råbock i närbild” finns här:  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:R%C3%A5bock_i_n%C3%A4rbild.jpg 

De internationella vinnarbilderna finns här: https://wikilovesearth.org/

De femton bästa bilderna från Sverige finns här:
https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wiki_Loves_Earth_2023_in_Sweden/Winners